TÂRGUL DE PÂINE EDIȚIA -a XVII-a !!!

 

PÂINE RECORD DE PESTE 100 DE KILOGRAME FĂCUTĂ IN FATA PUBLICULUI BUCUREȘTEAN!! 

Anul acesta, in perioada 5-8 Octombrie, deschidem cea de-a XVII-a ediție a “TÂRGULUI  DE PÂINE”, eveniment organizat de Autentic Events.

Căpătând amploare de-a lungul timpului, evenimentul a devenit o tradiție, emblematica a Bucureștiului.

Cu prilejul “TÂRGULUI DE PÂINE“, vom aduce in  fata publicului o inedită îmbinare a tradițiilor si obiceiurilor populare legate de prepararea pâinii.

Timp de trei zile, bucureștenii sunt invitați in Parcul Național din Capitala sa retrăiască atmosfera tipica dintr-un “Sat al pâinii”, construit in jurul acestui simbol care este pâinea.

Vor avea loc expoziții de meșteșuguri si ateliere tradiționale, in care se vor prezenta retete vechi de sute de ani, spectacole folclorice si muzica pentru toate gusturile.

  Vedeta de necontestat a evenimentului va fi PÂINEA RECORD DE PESTE 100 de KILOGRAME, preparata chiar sub ochii celor ce ne vor trece pragul!!

In cadrul evenimentului este prezentat rolul pâinii in viata omului de la țara, “îmblatitul spicelor de grâu”, “Treieratul din zona Ferengi Hunedoara”, “Pomul ritual” si “Pâinea rituala” folosită la diferite obiceiuri tradiționale si religioase (sărbătoarea recoltei, nașterea, nunta, etc). Toate acestea sunt reprezentative pentru momentele importante ale vieții omului, asa cum sunt ele păstrate in toate zonele țării.

  Elementele principale de interes ale TÂRGULUI DE PÂINE sunt CUPTOARELE TRADIȚIONALE la care se coace pâinea, pregătită, dospita si frământată chiar la fata locului. ȚESTUL, cel mai vechi cuptor, se va putea vedea  fiind pus la lucru de către echipe de specialiști. Celor zece țesturi li se adauga si cuptoarele pe vatra, amplasate in fata clădirii Centrului “Mihai Eminescu”, tot acest arsenal funcționând permanent pe durata evenimentului, sub ochii celor ce ne vor trece pragul.

Alături de lapte si miere, pâinea este alimentul cu cea mai mare încărcătura sacra. Aliment cu origini străvechi, pâinea a însoțit pe mese si la ospețe întreaga istorie gastronomico-culturală a multor seminții umane. De la pâinea din prezent, produsă in cele mai moderne fabrici si cu cele mai modernizate aparaturi, la “pita” coaptă in țest a bunicii si la lipiile din Orient, la pâinile înmulțite de Hristos, acesta este alimentul care a marcat cel mai puternic evoluția lumii asa cum o știm astazi. Indiferent de felul ei, de culoare, de compoziție, pâinea ramane cel mai important aliment din lume.

    Așadar, weekend-ul acesta sunteti așteptați cu mic, cu mare, pentru a lua parte la cea mai mare sarbatoare din an dedicată Pâinii!!

Nu vor lipsi cei mai mari producători de alimente tradiționale, turta dulce, miere, cozonaci, kurtos, tuica, alimente eco, pastrama si mustul, brânzeturi şi afumături, jamboane , muschiuleti, produse imbietoare, proaspete si fragede special aduse pentru pentru toți pofticioșii ce vor veni sa petrecem împreuna!!

La un astfel de festin, pe gratare vor sfarai micii,  carnatii de Plescoi,  costite, ciolane si multe alte carnuri aromate, stropite din belsug cu must si vin, si de ce nu si bere.

Meşterii populari  vin şi ei la festival, cu cele mai frumoase cadouri si exponate lucrate manual.